1. Use of English • Level 3
Word Formation: Verbs
10 Questions • 3 Minutes
📖 Lesson: Word Formation: Verbs
-EN, -IZE, -IFY.
📋 Practice Questions
10 questions from this quiz — preview them here, then take the interactive quiz above. Your full answer review with explanations unlocks when you finish the test.
1. We need to _____ the road (WIDE).
- Awiden
- Bwidth
- Cwide
- Dwidely
2. Please _____ the knife (SHARP).
- Asharpen
- Bsharp
- Csharpness
- Dsharping
3. _____ the internet (SOCIAL).
- ASocialize
- BSocial
- CSociety
- DSocialism
4. _____ the water (PURE).
- APurify
- BPure
- CPurity
- DPurely
5. It will _____ the day (BRIGHT).
- Abrighten
- Bbright
- Cbrightness
- Dbrightly
6. _____ your answer (JUST).
- AJustify
- BJustice
- CJustly
- DJust
7. Can you _____ this? (CLASS).
- Aclassify
- Bclass
- Cclassic
- Dclasses
8. It will _____ the pain (LESS).
- Alessen
- Bless
- Clesser
- Dleast
9. _____ the contract (LEGAL).
- ALegalize
- BLegal
- CLegally
- DLegality
10. _____ the room (DARK).
- ADarken
- BDark
- CDarkness
- DDarkly
🔗 Keep Practicing
✅ Answer Review
Nice work finishing the test — here is every question with the correct answer and explanation.
1. We need to _____ the road (WIDE).
- Awiden
- Bwidth
- Cwide
- Dwidely
Correct answer: A) widen
-en.
2. Please _____ the knife (SHARP).
- Asharpen
- Bsharp
- Csharpness
- Dsharping
Correct answer: A) sharpen
-en.
3. _____ the internet (SOCIAL).
- ASocialize
- BSocial
- CSociety
- DSocialism
Correct answer: A) Socialize
-ize.
4. _____ the water (PURE).
- APurify
- BPure
- CPurity
- DPurely
Correct answer: A) Purify
-ify.
5. It will _____ the day (BRIGHT).
- Abrighten
- Bbright
- Cbrightness
- Dbrightly
Correct answer: A) brighten
-en.
6. _____ your answer (JUST).
- AJustify
- BJustice
- CJustly
- DJust
Correct answer: A) Justify
-ify.
7. Can you _____ this? (CLASS).
- Aclassify
- Bclass
- Cclassic
- Dclasses
Correct answer: A) classify
-ify.
8. It will _____ the pain (LESS).
- Alessen
- Bless
- Clesser
- Dleast
Correct answer: A) lessen
-en.
9. _____ the contract (LEGAL).
- ALegalize
- BLegal
- CLegally
- DLegality
Correct answer: A) Legalize
-ize.
10. _____ the room (DARK).
- ADarken
- BDark
- CDarkness
- DDarkly
Correct answer: A) Darken
-en.