3. Collocations • Level 2
Suffixes
10 Questions • 3 Minutes
📖 Lesson: Suffixes
Noun Suffixes
- -tion: Information, Station.
- -ness: Happiness, Sadness.
- -ment: Development, Government.
- -ist/er: Person (Artist, Teacher).
Adjective Suffixes
- -ful: Helpful (Has it).
- -less: Hopeless (Without it).
- -ous: Dangerous.
Adverb Suffixes
- -ly: Quickly, Slowly.
📋 Practice Questions
10 questions from this quiz — preview them here, then take the interactive quiz above. Your full answer review with explanations unlocks when you finish the test.
1. Inform_____.
- Aation
- Bment
- Cness
- Dity
2. Help_____.
- Aful
- Bless
- Cness
- Dment
3. Quick_____.
- Aly
- Bness
- Cment
- Dity
4. Happi_____.
- Aness
- Bment
- Ction
- Dity
5. Develop_____.
- Ament
- Bness
- Ction
- Dity
6. Danger_____.
- Aous
- Bful
- Cless
- Dness
7. Act_____.
- Aor
- Ber
- Cist
- Dian
8. Art_____.
- Aist
- Bor
- Cer
- Dian
9. Child_____.
- Ahood
- Bship
- Cness
- Dment
10. Friend_____.
- Aship
- Bhood
- Cness
- Dment
🔗 Keep Practicing
✅ Answer Review
Nice work finishing the test — here is every question with the correct answer and explanation.
1. Inform_____.
- Aation
- Bment
- Cness
- Dity
Correct answer: A) ation
Noun.
2. Help_____.
- Aful
- Bless
- Cness
- Dment
Correct answer: A) ful
Adjective.
3. Quick_____.
- Aly
- Bness
- Cment
- Dity
Correct answer: A) ly
Adverb.
4. Happi_____.
- Aness
- Bment
- Ction
- Dity
Correct answer: A) ness
Noun.
5. Develop_____.
- Ament
- Bness
- Ction
- Dity
Correct answer: A) ment
Noun.
6. Danger_____.
- Aous
- Bful
- Cless
- Dness
Correct answer: A) ous
Adjective.
7. Act_____.
- Aor
- Ber
- Cist
- Dian
Correct answer: A) or
Person.
8. Art_____.
- Aist
- Bor
- Cer
- Dian
Correct answer: A) ist
Person.
9. Child_____.
- Ahood
- Bship
- Cness
- Dment
Correct answer: A) hood
State.
10. Friend_____.
- Aship
- Bhood
- Cness
- Dment
Correct answer: A) ship
State.